1950: Επιστολή κατοίκου της Κοινότητας Αγίας Βαρβάρας προς το Υπουργείο Μεταφορών

 




Στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, στις 16 Δεκεμβρίου 1950, στη στήλη "ΕΠΙΣΤΟΛΑΙ", δημοσιεύεται η επιστολή κατοίκου της τότε Κοινότητας Αγίας Βαρβάρας, την οποία υπογράφει : ο Λεωνίδας Παπαδέας, Δικηγόρος και κάτοικος της πόλης. 

Στην επιστολή την οποία απευθύνει  προς τον Διευθυντή της εφημερίδας, σχολιάζει το γεγονός, ότι η Κοινότητα παλαιότερα είχε στείλει επιστολή στον Υπουργό Μεταφορών, δια μέσου του Ο.Ε.Α.Σ, ζητώντας μία αύξηση 100 δρχ στο εισιτήριο των λεωφορείων της γραμμής Αγίας Βαρβάρας-Αθηνών για έξι μήνες, με σκοπό τα χρήματα αυτά να διατεθούν στην ασφαλτόστρωση του τμήματος της Κεντρικής Οδού της Κοινότητος που συνδέει το τέρμα των λεωφορείων με την Ιερά Οδό.  Όμως, το Υπουργείο όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά αύξησε υπερβολικά το εισιτήριο, ιδιαιτέρως τις μέρες του εορτασμού της πολιούχου. 

Με την επιστολή ζητά εκ νέου, στην περίπτωση που η αύξηση των 100 δρχ στο εισιτήριο των λεωφορείων της εν λόγω γραμμής, που παρατηρήθηκε τις μέρες του εορτασμού, παραμείνει, το ποσό αυτό να διατεθεί για την ασφαλτόστρωση της Κεντρικής λεωφόρου της Κοινότητας. 

Την περίοδο αυτή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας βρίσκεται η κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου η θητεία  της οποίας ήταν από τον Νοέμβριο του 1950 μέχρι τον Οκτώβριο του 1951. Υπουργός επί των Μεταφορών ήταν  ο Νικόλαος Έξαρχος (1897-1976), ο οποίος παραιτήθηκε στις 28/1/1951. 
Νικόλαος Έξαρχος(1897-1976) 



Ακολουθεί η επιστολή του κατοίκου της Κοινότητας Αγίας Βαρβάρας, η οποία έχει μεταγραφεί στο μονοτονικό, αλλά έχει διατηρηθεί η σύνταξη και η ορθογραφία του πρωτοτύπου.   

***


ΕΠΙΣΤΟΛΑΙ 

Προς Το «Εμπρός», 16/12/1950

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ

Κύριε Διευθυντά,

Η Κοινότης Αγίας Βαρβάρας Αιγάλεω, δι’ αναφοράς της προς το υπουργείον Μεταφορών, μέσω του Ο.Ε.Α.Σ. εζήτησεν την έγκρισιν μικράς επιβαρύνσεως εκ δραχμών 100 του εισιτηρίου των λεωφορείων της γραμμής Αγίας Βαρβάρας-Αθηνών και μόνον επί εξάμηνον δια την ασφαλτικήν επίστρωσιν της λεωφόρου της Κοινότητος της συνδεούσης την Ιεράν Οδόν με το κέντρον του συνοικισμού ένθα το τέρμα των λεωφορείων μήκους 1000 περίπου μέτρων ευρισκομένης εις αθλίαν κατάστασιν.

Πλην όμως το Σον Υπουργείον ηρνήθη την έγκρισιν με το αιτιολογικόν ότι δεν υπάρχει σχετικός νόμος, και ότι παρόμοιαι επιβαρύνσεις συντελούν εις την αύξησιν του τιμαρίθμου. Παραδόξως όμως ενώ η τιμή του εισιτηρίου ήτο δραχμ. 800 με την τελευταίαν αύξησιν κατά 25% ήτις εις ουδεμίαν άλλην γραμμήν συνέβη. Και όχι μόνον τούτο αλλά κατά τας ημέρας αυτάς του εορτασμού της τοπικής εορτής της Αγίας Βαρβάρας επεβλήθη και πρόσθετος αύξησις δραχ. 100 ανελθόντος του εισιτηρίου εις δραχμ. 1100. Ερωτώμεν κατόπιν αυτού τον κ. υπουργόν διατί η αύξησις επί των εισιτηρίων της εν λόγω γραμμής ανήλθεν εις 25% και δια ποίαν αιτίαν επεβλήθη πρόσθετος αύξησις της τιμής του εισιτηρίου δρχ. 100 κατά τας ημέρας του εορτασμού του Ναού Αγίας Βαρβάρας ενώ θα έδει αντιθέτως να καθιερούτω ηλαττωμένον εισιτήριον ως συνήθως συμβαίνει εις παρομοίας περιπτώσεις.

Είναι απορίαι αίτινες κρατούν εις δικαιολογημένην δυσφορίαν τους κατοίκους της Κοινότητος.

Παρακαλούμεν τον κ. υπουργόν εάν διατηρηθή η εις το ποσοστόν αυτό αύξησις του εισιτηρίου, το εξ 100 δραχμ. Ποσόν, να εισπράττεται υπέρ της Κοινότητος και δια την επίστρωσιν της μικράς ταύτης αλλά κεντρικωτάτης οδού εξυπηρετούσης χιλιάδας κατοίκων και προσκηνητών του Ιερού ναού Αγίας Βαρβάρας. 

Μετά τιμής
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΕΑΣ
Δικηγόρος κάτοικος Αγίας Βαρβάρας




Σχόλια