Η Ισπανική Γρίπη:Προφύλαξη

 



Και όσοι δεν την ήξεραν την έμαθαν την Ισπανική Γρίπη, που ταλαιπώρησε και πάλι τον πλανήτη Γη, ως πανδημία,  για δύο έτη κατά την περίοδο 1918-1920, αφού έγιναν αναφορές και συγκρίσεις μεταξύ των δύο υγειονομικών κρίσεων του χθες και του σήμερα. Παρόμοια η αντιμετώπιση και τα μέτρα προφύλαξης και στις δύο περιπτώσεις.  Και τότε τα μέτρα προέβλεπαν τη χρήση μάσκας για προστασία.  Το είδαμε σε  φωτογραφίες παλαιές:  άνθρωποι  από Ευρώπη και Αμερική να φορούν μάσκα. 

Και επειδή δεν είδα φωτογραφίες με μασκοφόρους  του καιρού εκείνου από Ελλάδα. Άρχισα να ψάχνω μανιωδώς τις εφημερίδες μήπως και βρω καμία. Αλλά δεν βρήκα ούτε μία. Κατά τα φαινόμενα ο ελληνικός πληθυσμός δεν μασκοφορέθηκε, τότε,  κατά τα πρότυπα της Ευρώπης. Μασκοφόρους μπορεί να μη βρήκα, αλλά συνέλεξα μπόλικο υλικό με ανακοινώσεις προφύλαξης και ειδήσεις για την πορεία της νόσου στη χώρα μας και στον υπόλοιπο κόσμο.

Και τότε υπήρχε επιστημονική ομάδα,το λεγόμενο Ιατροσυνέδριο, που διαχειριζόταν την πανδημία και έβγαζε ανακοινώσεις. Μπορώ να πω ότι οι ανακοινώσεις ήταν συνετές και χωρίς ακρότητες. Οι προφυλάξεις λίγο πολύ ήταν οι ίδιες με τις τωρινές: Αποφυγή συγχρωτισμού, καθαριότητα χεριών, κλείσιμο σχολείων, κλπ. Δεν υπάρχουν αναφορές για τη χρήση μάσκας στην Ελλάδα την εποχή εκείνη, αν και στον υπόλοιπο κόσμο, Ευρώπη και Αμερική έγινε χρήση της.

Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε μία ανακοίνωση του Ιατροσυνεδρίου, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, 6/10/1918

Σχόλια